Dlaczego owsianka jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych? Jak wpływa na funkcjonowanie organizmu? Owsianka a jelita, jak myślisz, jaki to ma związek?
Za chwilę odpowiemy na powyższe pytania. Nie mniej jednak, aby na nie odpowiedzieć należałoby powiedzieć w pierwszej kolejności kilka słów na temat układu pokarmowego.
Układ pokarmowy pełni w naszym organizmie niebywale istotną funkcję. Dzięki niemu możemy przyswajać wartości odżywcze, które budują komórki a w efekcie wszystkie nasze tkanki.
Poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego nie byłoby możliwe bez regularnego opróżniania go z odpadów które stanowią zbędne składniki pokarmu. Aby takie regularne opróżnienie było możliwe należy w swojej diecie zawrzeć pokarmy bogate w błonnik. Pomagają one poprzez mobilizację perystaltyki jelit przesuwać a w końcu wydalić to, co już nie jest nam potrzebne. Ponadto, wg badań naukowych, błonnik zmniejsza uczucie głodu, przyspiesza metabolizm oraz redukuje poziom cholesterolu.
Według medycyny konwencjonalnej wypróżnienia powinny następować maksymalnie co 2 dni, natomiast wg medycyny naturalnej – codziennie, ponieważ już po 24 godzinach rozpoczynają się wewnątrz układu pokarmowego procesy gnilne które uwalniają toksyczne substancje do krwioobiegu.
Codzienne jedzenie owsianki z różnymi smakowitymi dodatkami jest w stanie wspomóc nasz układ pokarmowy, w taki sposób, aby spełnił minimalne wymagania wypróżnień.
W tym miejscu chcielibyśmy przedstawić naszą propozycję przepisu na poranną owsiankę ponieważ oprócz samej wiedzy dobrze jest mieć proste rozwiązanie do codziennego użytku.
Nasz przepis jest genialnym rozwiązaniem dla osób zabieganych oraz tych którzy posiadają restrykcyjne wymagania co do diety.
Czas wykonania: 10-15 min.
Składniki:
- 2 duże łyżki błyskawicznych płatków owsianych bezglutenowych
- 2 duże łyżki Hi5! beeCrunchy
- 1 duża łyżka nasion Chia szałwii hiszpańskiej
- 4 szt. suszonych śliwek
- 4 szt. orzechy włoskie
- 120 ml Natumi Napój Ryżowo Kokosowy Bezglutenowy Bio (można zastosować inny rodzaj mleka)
- 0,5 małej łyżeczki cynamonu
- 1 mała łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Do miseczki dodać: 2 duże łyżki błyskawicznych płatków owsianych bezglutenowych, 2 duże łyżki Hi5! beeCrunchy, 1 dużą łyżkę nasion Chia szałwii hiszpańskiej, 4 szt. suszonych śliwek, 4 szt. orzechów włoskich, 0,5 małej łyżeczki cynamonu.
- Podgrzać 120 ml Natumi Napój Ryżowo Kokosowy Bezglutenowy Bio
- Zalać podgrzanym napojem ryżowo kokosowym zawartość miseczki.
- Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut aby płatki napęczniały.
- Po ostygnięciu można na osłodę dodać łyżeczkę miodu.